Welke apparaten beschouwen we als echte mini-pc's?

Regelmatig kom ik online en in e-mails advertenties tegen van mini-PC's. En als ik er dan wat nauwkeuriger naar kijk, zijn het vaak compact gebouwde kantoor-PC's.

Zulke PC's worden meestal aangeduid als SFF, oftewel Small Form Factor modellen. Eigenlijk dus volwaardige PC's maar dan in een kleinere behuizing gestoken. Niets bijzonders en mogelijk gemaakt door de toepassing van een kleiner moederboard, zoals de mini-ITX. 

Als je de feiten op een rijtje zet is het gebruiksdoel van zo'n SFF model vooral het reduceren van de ruimte die een PC in beslag neemt op een bureau. Doordat de behuizing  klein is zijn er vaak minder of geen mogelijkheden om extra videokaarten en andere uitbreidingskaarten toe te voegen. En dat is meestal ook helemaal niet nodig bij normaal kantoorwerk. Samenvattend: Een SFF-PC wordt vaak ten onrechte als Mini-PC aangeboden, terwijl de eigenschappen vrijwel vergelijkbaar zijn met de traditionele Desktop PC's. 

Maar wat is dan in onze ogen wel een echte Mini-PC? Wat zijn de onderscheidende kenmerken?
  • Fanless -  Een fanless PC geniet de voorkeur in PC onvriendelijk omgevingen. Denk aan o.a. stof en metaaldeeltjes die grote vijanden zijn van computers met een ventilatorkoeling. Wij zeggen: Bij voorkeur geen mechanisch bewegende delen in een Mini-PC!
  • Singleboard computer - Alle functionaliteit geïntegreerd op 1 moederbord. Minder kabelverbindingen staan garant voor minder interne connectie problemen, dus de meest stabiele werking.
  • Bijzonder kleine behuizingen - Een Mini-PC moet te gebruiken zijn op plekken waar een normale of SFF PC eenvoudigweg niet past. Denk aan afmetingen van  rond de 130.0 mm x 45 mm x 80 mm en een gewicht van 500 gram of minder.
  • Industriële bouwwijze - Een Mini-PC moet zich goed staande kunnen houden bij extreme temperaturen en 7x24 uur betrouwbaar operationeel zijn.
  • Zeer energie vriendelijk - Een steeds belangrijker aspect van PC's is het energieverbruik. Mini-PC's verbruiken slechts een fractie van de energie die traditionele PC's nodig hebben. Toch weer een bijdrage aan een schoner milieu, en lagere gebruikskosten.
  • Auto Power-On - Omdat Mini-PC's vaak een functie hebben in continudienst op remote locaties, zoals het bewaken van processen, het vergaren van data, of het tonen van informatie, is het belangrijk dat een Mini-PC zichzelf weer opstart na een stroomuitval. Dit voorkomt een hoop extra kosten voor (soms on-site) support. 
  • Langdurige beschikbaarheid. Omdat Mini-PC's vaak onderdeel zijn van een totaaloplossing, is het voor de solution providers belangrijk dat een gekozen model langere tijd leverbaar zal zijn in dezelfde uitvoering. Dit vereenvoudigd zaken zoals: inbouw, documentatie, support, product management, certificeringen en replacements.  

Mini PC’s zijn mogelijk geworden door vergaande integratie en verkleining van onderdelen. Bijvoorbeeld door het ATX-moederboard formaat, dat wij allemaal kennen vanuit de "traditionele" desktop PC's, te verkleinen naar mini of zelf pico formaat zoals de afbeelding hieronder tonen.

Bron: wikipedia

Een belangrijk te overwinnen probleem bij Mini-PC’s is de afvoer van restwarmte. Hoe krachtiger een PC, des te meer wamte afgifte de CPU/GPU zal veroorzaken. Naast de zeer gespecialiseerde koel technieken zoals met koelvloeistoffen die we in mini-PC's eigenlijk niet aantreffen, zijn er twee gangbare technieken om het warmteprobleem bij mini-PC's aan te pakken: Gebruik van een ventilator (fan) of koeling via de behuizing.

Koeling met een fan is zeker effectief maar heeft een paar belangrijke nadelen. Nadelen die zelfs bij bepaalde toepassingen doorslaggevend zijn om een ventilator niet toe te passen. 
  • Een ventilator maakt altijd wel wat geluid
  • Is mechanisch dus gevoelig voor slijtage/storingen
  • Uitval van een fan kan voor uitval of beschadiging van de PC zorgdragen
  • Is in bepaalde omstandigheden onwenselijk, denk aan omgevingen met veel stof, metaaldeeltjes etc.

Koeling via het (vaak met koelribben vergrote) behuizingsoppervlak heeft onze voorkeur als het gaat om de "echte" mini-PC's. Zij zijn goed inzetbaar in PC onvriendelijke omgevingen en kunnen bij sommige van de door MiniDis gevoerde merken zelfs een upgrade krijgen naar extended temperature range.  

MiniDis biedt als specialist een ruim assortiment aan bijzonder kleine PC's waarvan de meesten voldoen aan de belangrijkste kenmerken van een Mini-PC zoals hierboven beschreven. 
Een enkele keer zijn modellen zo bijzonder, zo klein en daarmee geschikt voor specifieke toepassingen, dat een kleine fan aanwezig is. Denk hierbij aan de extreem kleine LIVA Q series PC's:

Mini PC's uit ons ruime assortiment leveren wij van de o.a. volgende fabrikanten
•    Compulab
•    DMP 
•    Vecow
•    ECS 
•    Intel
•    Minix

Veel gedetailleerde productinformatie is uiteraard hier te verkrijgen op onze site en via onze sales adviseurs per telefoon, chat en email. 

 
  Hans Noort     18-01-2022 17:33     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Amrendra -  22-01-2022

Very nice article sir. Thank you for sharing your knowledge. Regards, Amrendra