Het zoveelste verhaal over Covid-19 en de chip crisis?

Zo onderhand zijn de ergste schokgolven die Covid-19 heeft veroorzaakt wat weggeëbd , hoewel het met de besmettingsgraad weer de verkeerde kant opgaat. De gevolgen ervan voor de wereldwijde supply chains zijn echter pijnlijk voelbaar. Er is een run ontstaan op componenten voor electronisch apparatuur, niet in de laatste plaats door de explosieve vraag naar werkplekken, centrale IT en security oplossingen om de voortgang van de "kantoor" bedrijvigheid en daarmee een groot deel van de economie te waarborgen.

Tegelijkertijd komt die economie zichzelf tegen, door de vraag niet aan te kunnen. De wereld kampt vervolgens met schaarste, lange lead times en lege schappen in de magazijnen. Niet alleen de IT wereld heeft last van chips shortage. Overal waar IC's en semiconductors gebruikt worden in producten (en waar is dat tegenwoordig niet) is het flink mis. De productie van auto's tot gameconsoles maar bijvoorbeeld ook gezondheidsapparatuur is ernstig geraakt. 

Maar er is veel meer aan de hand: stagnerende transporten, productie achterstand in fabrieken, gebrek aan grondstoffen, hogere energie prijzen, onvoldoende personeel etc. zorgen voor een domino effect met grote gevolgen die ook gedurende langere termijn voelbaar zullen blijven. En dan hebben we het nog niet eens over de boze tongen die beweren dat de onstane schaarste wel eens gecreerd kan zijn ten gevolge van de verslechterde betrekkingen tussen de VS en China...

Dit zijn omstandigheden waar op wereldwijde schaal eigenlijk nog nooit iemand mee te maken gehad heeft. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat antwoorden en oplossingen merendeels uitblijven. En dat in een wereld die meer en meer afhankelijk is van IT en draait om data en informatie op grond waarvan de business besluiten genomen moeten worden. (Customer data, client data, system data, industry data, weather data, etc.).

De vraag is dus hoe deze gaten op te vullen. Want wat is het beste aankoopadvies als de gewenste oplossing eenvoudigweg niet leverbaar is of in de markt een veel hogere prijs kent dan voorheen? Eigenlijk zijn het allemaal minder gewenste keuzes, maar ze worden ingegeven door de onstane situatie.  

Nog even wachten met aanschaffen is dat een optie? Voor de meeste afnemers is dit een maar zeer tijdelijk optie. Want als je business afhankelijk is van het gewenste product, blijft deze keuze niet lang overeind. Bovendien is het vooral de vraag hoelang dat "even" in werkelijkheid zal zijn. Het is de verwachting dat in sommige gevallen schaarste zomaar 12 maanden of meer aan kan houden. Zelfs met de goede initiatieven om nieuwe chip fabrieken te bouwen in Europa (om zoals nu wel blijkt, veel minder afhankelijk te zijn van Azie), zal het zeker nog 2 jaar duren voordat die fabrieken er staan en nog maanden extra voordat zij productie kunnen draaien. 

Zolang de productie capaciteit niet toeneemt, zal de vraag het aanbod blijven overtreffen en er nog geen eind aan de schaarste in zicht komen. Een iets optimistischer visie rond schaarste zou kunnen zijn dat door het gebrek aan voorraden de vraag vanzelf zal afvlakken. Wij verwachten echter dat juist in de IT-sector de vraag naar informatieintensieve oplossingen en daaraan gerelateerde apparatuur alleen maar toe blijft nemen. Met IoT en AI toepassingen als de belangrijkste aanjagers.
  
Alsnog aanschaffen tegen een veel hogere prijs? Als de noodzaak hoog is, is dit een van de minst slechte opties. Je krijgt wat je nodig hebt, alleen tegen een hogere prijs dan je oorspronkelijk uit wilde geven. En deze optie zorgt ervoor dat je geen extra uitgaven hoeft te doen om je oplossing aan te passen, leergeld moet betalen voor het werken met andere apparatuur en handllieidingen en instructies aan moet passen. 

Blijft nog een andere optie over: Het vergelijkbare product aanschaffen, dat wel beschikbaar is. Een bekend Nederlands gezegde is: Onbekend maakt onbemind. Maar in tijden van schaarste kon onbekend wel eens zeer bemind maken.Een vrijwel gelijk product maar met net iets andere specificaties. Met deze laatste optie zijn wij als MiniDis druk doende. Het op zoek gaan naar leverbare alternatieven en het adviseren in next best oplossingen. Om de business van onze partners te continueren. Recente voorbeelden zijn de Intel producten van DMP en de Minix devices. Beiden merken die we al langer in ons product assortiment voeren, en voor ons zeker niet onbekend zijn. 

Dus als u specifieke wensen heeft die niet in te vullen zijn omdat uw favorite mini-PC niet leverbaar is? Laat het ons weten! 
  Hans Noort     22-12-2021 10:57     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.