Living on the Edge?

Het Internet of Things (IoT) staat of valt bij data! Grote hoeveelheden data worden gegenereerd, verzameld, verzonden en geanalyseerd met als doel om slimmer en beter gefundeerde beslissingen te kunnen nemen op basis van de meest actuele informatie.

Maar grote hoeveelheden data verzenden veroorzaakt tal van problemen als je ze naar een centrale plek wil sturen, zoals je eigen datacenter of de cloud. Denk hierbij aan vertragingen in het netwerk (latency), behoefte aan snellere dus duurdere verbindingen, extra centrale opslag- en backup en meer beheer. Dat is dan ook exact de reden de Edge Computing een steeds belangrijker plaats in gaat nemen. Er is een groeiende behoefte ontstaan om de dataverwerking dichter bij de bron plaats te laten vinden.
 
OK Edge Computing? Maar wat is dat dan?
In dit computer model vindt de computerverwerking, de analyse van data, plaats aan de "Edge" van het netwerk. De rol van Edge Computing is dus eigenlijk de lokale voorbewerking van data, zodat slechts het nuttige bruikbare deel van de datahoeveelheid naar de centrale opslag/cloud gezonden hoeft te worden. Hiermee worden een groot deel van de IoT data "problemen" effectief opgelost. 

Dus wat zijn de voordelen van Edge Computing?
Dat zijn zonder twijfel snelheids winst, lage latency en kosten reductie. De snelheidswinst bij het produceren van rapportage is natuurlijk zeer waardevol voor bepaalde branches. Maar er is meer. 

Door het hybride karakter van het Edge Computing model is ook sprake van minder afhankelijkheid van de centrale voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan industriele toepassingen die zouden stilvallen indien dataverbindingen of centrale toepassingen falen. Grote kans dat zij prima kunnen blijven draaien als zij werken via Edge Computing. 

Ook voor de opkomst van het hybride werken, dus zowel op kantoor als "anywhere", is het Edge computing model een uitkomst. Door de inzet van Edge toepassingen kunnen Team medewerkers ook remote de bedrijfstoepassingen op eenvoudige wijze blijven gebruiken.

Uitbreidingen van de reken -en opslag capaciteit die nodig zijn voor de adoptie van IoT technologien, hoeven niet meer in het datacenter (of de cloud) plaats te vinden. Hierdoor is de drempel om met Iot te starten of flink uit te breiden aanzienlijk lager en goedkoper.
 
Maar met alleen een Edge Computing model ben je er nog niet.
Door meer complexe computer power richting de rand van je netwerk te brengen, plaats je in veel gevallen systemen die inmiddels belangrijk geworden zijn voor de continuiteit, daar waar juist lokaal vaak de minste IT-kennis voorhanden is. Belangrijke systemen mogen niet uitvallen en vereisen daarom een vorm van High Availability c.q. clustering om systeem uitval te voorkomen. 

Natuurlijk kan je deze veelal gevirtualiseerde systemen prima remote beheren en ondersteunen. Feit blijft dat je bij de keuze van Edge computing bij voorkeur oplossingen moet kiezen die geen of minimale downtime kennen, geen gespecialiseerd IT-personeel vereisen om lokaal management uit te moeten voeren, en zonder speciale datacentervoorzieningen en met een minimale footprint kunnen functioneren.

Minidis Oplossingen
Binnen ons product portfolio komen hiervoor de Edge Computing Servers van Lenovo en de op Intel NUC's gebaseerde Scale Computing oplossingen in aanmerking. Systemen die breed inzetbaar zijn een datacenterwaardige betrouwbaarheid kennen en een uitstekende performance bieden. Systemen die het antwoord bieden op de uitdagingen van Living on the Edge. 
 
  Hans Noort     02-08-2022 17:44     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.